Wij openen voorzichtig terug onze tuin door enkel individuelen of bubbels van 2 tot 4 personen toe te laten.
Het is zonder afspraak maar het traject in de tuin wordt anders ingericht dan vorige jaren. Men zal gecontroleerd binnen gelaten worden zodat er afstand gehouden wordt tussen de bezoekers en bubbels. Er zal gevraagd worden mekaar niet te kruisen of niet te lang te talmen op bepaalde plaatsen zodat iedereen alles kan bekijken in de tuin.
Op het laatste van het traject wordt er u een koffie / thee of frisdrank aangeboden in een wegwerp beker en een stukje cake. Er zal op toegekeken worden dat iedereen in zijn bubbel blijft en afstand houd van anderen. Er zullen desinfecterende middelen gebruikt worden en handgel aangeboden worden.
Wij zijn geen café maar een privé tuin en dus zal de toegang naar een toilet enkel per uitzondering beschikbaar zijn . Het is ook niet de bedoeling om heel de namiddag te blijven in de tuin om zo anderen de kans te geven om alles te zien.
Toegangsgeld is 5 euro en wordt integraal aan Erkrido geschonken voor Kom Op Tegen Kanker. Er wordt gevraagd met gepast geld te betalen in een box.
Tot ziens
Deborah & William Janssens
Op afspraak te bezoeken via email de.poorterstuin@pandora.be. Van half mei tot en met de eerste week van juli 2019.
Mogelijkheid om groepsbezoeken aan De Patershoeve te combineren met een lekkere lunch in restaurant met tuinterras The Dining Room gelegen te Lippelo, Sint – Amands (www.thediningroom.be)
Gastheer en kok Danny Bervoets tovert heerlijke frisse gerechtjes op het bord met groentjes van eigen kweek in de tuin. Tezamen met zijn vrouw en gastvrouw en tevens Masterflorist / plantkundige Elisabeth Van Assche, die prachtige boeketten bijéén tovert in het restaurant en bovendien vanaf september 2018 workshops bloemenarrangementen of zaaien van eigen groenten en bloemen organiseert op 2 woensdag namiddagen met een 3 gangen diner inbegrepen.
Fijn om met enkele vriendinnen of vrienden te doen of met de vereniging te organiseren!
Zondag 8 april 2018 was het Open Tuin bij De Patershoeve. Men kon de talrijke bloembollen van allerlei Narcissen, Leucojum, Hyacinten, Anemonen , vroege tulpen tezamen met Erysimum , Helleborussen, Euphorbia, Primula en de structuren van Taxus, Buxus en Fagus en nog veel meer bewonderen. Dit jaar liet de meeste bloesem nog op zich wachten door de zeer koude maand maart.
Men kon het bezoek aan de tuin combineren met de overvloedige pracht van de duizenden witte narcissen in combinatie met kunstige slakken op de Dries van Opdorp dit jaar en met een temperatuur van 20 graden was het heerlijk genieten van de eerste lente dagen.
Onze open tuindagen in juni en juli waren een waar succes. Onze planten in de verscheidene delen van onze tuin schoten vanaf eind april als kool uit de grond. De borders stonden er nog nooit zo fris bij tegen onze tweede open tuin in juni.
En we hadden bloemenpracht in de geel/witte border en de cottage tuin in combinatie met de donkerbladige heesters en vaste planten. Het enige vervelende puntje was dat de meeste van onze rozen die zo weelderig bloeiden in mei er niet waren op onze ‘rozen’ open tuindag. Het was een voorbode van wat komen zou: te warme temperaturen van begin mei en een laatste regenbui eind mei. Alles in de tuin bloeide een hele maand eerder dan voorzien wat ons toch in mindere mate ergerde omdat we voorzien hadden om ook nog in september een open tuindag te houden. En toen gebeurde het allerergste voor ons : een hittegolf!
Heesters zoals rhododendrons, azalea’s en hortensia’s kregen het heel hard te verduren en ook sommige vaste planten kregen het moeilijk zoals de helleborussen. Gelukkig leggen wij elk voorjaar een dikke laag compost tussen onze vaste planten en schors tussen onze heesters en dat hielp wel om de volledige uitdroging tegen te gaan.
De ‘Provence’ voortuin die een dik pak grind als bodembedekking heeft en ingeplant is met droogte tolerante planten deed het schitterend in Juli en is een groot succes. Maar ook in de andere gedeelten achteraan waar de grind lag, bleef de beplanting het goed doen.
Toen het algemeen sproeiverbod kwam in Belgie werd het nog moeilijker om alles staande te houden wanneer het dan 35 graden heet werd. Onze gazon , die we altijd mulchen in plaats van te maaien met opvang, had het redelijk lang uitgehouden maar werd toch ook geel met zo’n temperaturen en droogte. Van sommige bomen, heesters en planten zoals onder andere hosta’s en epimedium verbranden de bladeren. En de grassen bleken te stoppen met groeien zodat er bijna geen pluimen zijn op het ogenblik.
Ondertussen is het gaan regenen zodat de planten en het gazon wat kunnen recupereren maar de kleuren van de tuin geven al de indruk dat de herfst al in het land is.